top of page

Engelli Ve Yaşlı Bakım Kuruluşlarında Görevli Sağlık ve Bakım Personeline Yönelik Online Eğitim Programı

Palyatif Bakım Hemşireleri Derneği (Palhemder)işbirliğiyle Engelli ve Yaşlı Bakım Kuruluşlarında görevli sağlık ve bakım personeline yönelik çevrimiçi eğitim programları düzenleniyor.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Palyatif Bakım Hemşireleri Derneği işbirliğinde Engelli ve Yaşlı Bakım Kuruluşlarında görevli sağlık ve bakım personeline yönelik 4-13 Ocak 2021 tarihleri arasında düzenlenen online eğitim programlarının ilki, 4 Ocak 2021 Pazartesi günü saat 14:30’da başladı.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, online eğitim programının açılış konuşmasında, pandemi sürecinde tüm dünyanın ilgisini çeken ve takdirini alan uygulamaların özverili çalışmaya bağlı olduğunu belirtti. Gerek Sağlık Bakanlığı personeli gerekse Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı yaşlı bakım kuruluşlarında görevli personelin bilgilendirilmesine yönelik bu tür eğitim programlarının önemine dikkat çekti.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ, online eğitim programının ilk ders konusunu teşkil eden basınç yaralarının, hastaların hastaneye temel yatış nedenine ek olarak ortaya çıkan, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelere karşın halen hasta bakım hizmetlerinin sunulduğu merkezler ve bireyler için güncelliğini korumaya devam eden, yaygın ve önlenebilir önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.

Kronik hastalığı olan ve en riskli gruba dahil 65 yaş üstü yaşlılarımızda ve engellilerde, özellikle immobil (hareketsiz), duyu fonksiyonları zayıflamış bireyler için sekonder komplikasyon yani bir hastalığa bağlı olarak gelişen   yan etkileri olan basınç yaralarının; bakım ve tedavisinin güç olmasının yanısıra, uzun sürmesi ve yüksek maliyeti ile güncelliğini sürdürdüğünü ifade etti.  Uzm. Dr. Orhan KOÇ,  Palyatif Sağlık Hizmetleri Derneği (PASHİDER) ve Palyatif Bakım Hemşireleri Derneğine bu tür online eğitim programları düzenledikleri için teşekkür etti.

Online Eğitim Programı,  Hemşire Derya KARAKAYA’nın “Basınç Yaralanmaları” temalı sunumu ile tamamlandı.  Karakaya Geçmişten günümüze yaygın olarak görülen basınç yaralanmaları (BY) ve belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.  8 günlük eğitim programı kapsamında, “Basınç Yaralanmaları, Stoma Bakımı, Engelli /Yaşlıya Sunulan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulamaları, Engelli/Yaşlı ile Etkili İletişim ve Empati, Engelli ve Yaşlıya Bakım Sunanların Eğitimi, Ağrı Yönetimi, Ağrı Yönetiminde Non Farmakolojik Yaklaşımlar,  Engelli ve Yaşlıya Bakım Verenlerin  COVID-19’dan Korunma Yolları”  konularında  her gün 30 dakikalık 1 ders yapılıyor. Online Eğitim Programı Youtube linki üzerinden canlı yayınlanıyor.

5 Ocak 2021

Konuşmacı:

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Stoma ve Yara Bakım Hemşiresi Sayın Şule KASAP

Eğitim Konusu:

STOMA BAKIMI

6 Ocak 2021

Konuşmacı:

Psikolog Özkan SARISAKAL

Eğitim Konusu:

ENGELLİ / YAŞLIYA SUNULAN PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK UYGULAMALARI

7 Ocak 2021

Konuşmacı:

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ergün HASGÜL

Eğitim Konusu:

ENGELLİ/YAŞLI İLE ETKİLİ İLETİŞİM VE EMPATİ

8 Ocak 2021

Konuşmacı:

İzmir Tınaztepe Üniversitesi SHMYO İlk ve Acil Yardım Bölümü

Dr. Öğr. Üyesi Gönül DÜZGÜN

Eğitim Konusu:

ENGELLİ VE YAŞLIYA BAKIM SUNANLARIN EĞİTİMİ

11 Ocak 2021

Konuşmacı:

Sağlık Bakanlığ

Doç. Dr. Kadriye KAHVECİ

Eğitim Konusu:

AĞRI YÖNETİMİ

8 Ocak 2021

Konuşmacı:

Sağlık Bakanlığı Verimlilik ve Kalite Uygulamaları Daire Başkanlığı ve Palyatif Bakım Hemşireleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Uzman Hurişah AKSAKAL

Eğitim Konusu:

AĞRI YÖNETİMİNDE NON FARMAKOLOJİK YAKLAŞIMLAR

bottom of page